Smartlog v3 » Mortens blog » Vellykket operation
Opret egen blog | Næste blog »

Mortens blog

Fremtiden kommer af sig selv, det gør fremskridtet ikke

Vellykket operation

17. Mar 2007 22:00, moggebikbak

Ca. 70 stimlede sammen på Rønne Torv, da SFU, SUF og Enhedslisten Bornholm indkaldte til demonstration imod krigen i Irak i dag, lørdag d. 17. marts.
Ud over det tilfredsstillende fremmøde, er det i sig selv en god fornemmelse for os forsmåede bornholmere at blive nævnt blandt de andre fire byer i Danmark, hvor der var arrangeret demonstrationer: København, Århus, Odense og Ålborg.

Personligt stod jeg for følgende tale:

"I dag kan fredsbevægelsen fejre en sejr. Regeringen føler sig omsider tvunget til at trække tropperne ud af Irak.
Siden man valgte at erklære Irak krig - uden opbakning i FNs sikkerhedsråd, uden spor af masseødelæggelsesvåben og uden at der var nogen forbindelse mellem Saddam Husseins diktaturstat og Al-Queda, er der gået 4 år.
Den proces, der endte med Husseins hængning, viser desværre også, hvor langt landet er fra at være blevet omdannet til en demokratisk retsstat - det sidste, noget idealistiske motiv for at gå i krig med Irak.
I mellemtiden er vi gennem særlovgivning i form af terrorpakke på terrorpakke ved at indskrænke demokratiet her til lands. Krigsfanger bliver behandlet i strid med gældende konventioner, og tortur lader til at være et integreret moment i forholdet til de tilfangetagende.

De fejlagtige antagelser: masseødelæggelsesvåbnene, forbindelsen til Al-Queda, troen på at man ville blive modtaget som helte og illusionen om en pludselig demokratisk opblomstring - indrømmede Søren Espersen fra Dansk Folkeparti for et par måneder siden dog også, at man var blevet væsentlig klogere på i løbet af de forgangne fire år. Alligevel mente han, at der stadig var én god grund til at blive: nemlig den, at hvis der ingen tropper var i Irak, ja så ville det gå helt galt.

Med fare for at lyde lidt gammeldags: Hvor blev spørgsmålet om ret egentlig af i diskussionen? Mener vi virkelig, at man bare frit og uden tungtvejende grunde skal have lov til at starte krige.
Og med fare for at lyde fuldstændig oldnordisk: Er der i det hele taget noget, der kan retfærdiggøre det at slå andre mennesker ihjel, ødelægge folks hjem, smadre familier, et land? Vi er medansvarlige for 600.000 dræbte irakere, for 3,8 millioner flygtninge, for et irakisk samfund i social, politisk og sikkerhedsmæssig opløsning.

Det gør vores sejr i dag mindre, at det i det hele taget kunne komme så vidt.

Ligesom den mest sandsynlige grund til krigseventyret, nemlig olien i Iraks undergrund, aldrig rigtig blev politisk legitim at udtale, opgiver man fra regeringens side heller ikke ved tilbagetrækningen de reelle motiver for sine handlinger.
Irakerne har længe villet have besættelsesstyrkerne ud. 80 % af befolkning så faktisk hellere hælen end tåen på vore soldater. Så den er ude.
Påstanden om, at der i den sydlige region af Irak er tiltagende fredelige tilstande, er kun rigtig der, hvor der har fundet etnisk udrensning sted. Og det vel at mærke med danske tropper udstationeret i området - ja, man spørger sig selv, om de danske styrker i dag er i stand til at bevare nogen fred. Hvilken fred?

Problemet er jo helt grundlæggende, at det ikke bliver bedre i Irak. Og det bliver bl.a. ikke bedre, fordi tilstedeværelsen af fremmede besættelsesstyrker føder modstandsbevægelsen. Man må altså på et tidspunkt under alle omstændigheder trækker tropperne hjem, og med et folketingsvalg om hjørnet næste år, og den voksende krigsmodstand i baghaven, herhjemme, er situationen ikke, som Anders gerne så den.

Men det er da helt rigtigt, at tropperne skal hjem. De skal bare ikke erstattes af et såkaldt "helikopterbidrag" og en håndfuld militærrådgivere. Og styrken i Afghanistan skal heller ikke øges med 200 mand.
Jamen, hvor var det godt, de slap af med Hussein, er der nogen, der siger. Jeg vil hellere sige det på den måde, hvor var det da uheldigt, at de måtte trækkes med ham så mange år, mens han var Vestens bedste allierede i Mellemøsten.

Man har desværre ikke lært en skid. De lande og regeringer vi allierer os med i dag, stemmer slet ikke overens med de fine ord, der står på vore ministeriers og ambassaders hjemmeside, i de pressemeddelelser, vi sender ud. Vi kæmper ikke for demokrati - ude i den vide verden.
I Saudi-Arabien sidder Saud-familien som en af de tætteste vestlige allierede stadig ved magten, selvom verdens mest olierige land ikke just er præget af frihed og demokrati.
I Pakistan holder vi med militærdiktator Musharraf, der ved flere lejligheder har bevist, at han ikke alene er i besiddelse af atom-våben, men også er sindssyg nok til at bruge dem, og hvor længe er det nu Hosni Mubarak har siddet ved magten i vort samarbejdsland Egypten? Siden hans forgænger Sadat blev skudt i 1981. Landet har siden attentatet været i officiel undtagelsestilstand, hvilket gør tilfældige arrestationer og længere fængselsophold uden rettergang til en legitim og almindelig statslig handling.

Gennem vor udenrigspolitik skaber vi, ved at følge snævre økonomiske og geopolitiske interesser, de problemer og fjender, vi så senere, om ti år må bekæmpe. Hvorfor ikke lade andre politikker være afgørende og så droppe den fuldstændig uselvstændige følgen trop overfor storebror Amerika."

Mediedækningen har også været meget god. Vi blev nævnt i TV-avisen, der blev vist klip i TV2s nyhederne fra demo'en og TV2-Bornholm havde et indslag om arrangementet. Se her

Kommentarer

 1. ron ridenour
  18. Mar 2007 14:50
  1

  Kære Morten,

  Godt at du sæt den ind så hurtigt. Men hvor er billederne. Du måske kunne sende den til: stop-terrorkrigen@yahoo.dk, som har web: stopterrorkrigen.dk; også negtilkrig.dk.

  Når vi kan mødes og snakker vil jeg gerne debatere med dig om modstandskæmpere overalt i verden med hensyn til imperialismes krige, og Husseins rolle med og imod det. Interessant nok var Hussein IKKE USAs venner nr. 1 i Mellemøsten. Israel er klart nr. 1 og så har de Saudia Arabia, Egypten, Pakistan osv. Hussein var brugt og brugt USA også. Han var ikke helt under USA, som, for eksempel, Israel.

  Hils din dejlig kone. Vi ses når jeg kommer tilbage fra Kbh.
  Ron

morten riis
morten riis


Kalender

« May 2018 »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Arkivet

Tags

Arkiv

Relaterede