Smartlog v3 » Mortens blog » Større udgifter til unge, mere ungdomskriminalitet og flere akutanbringelser
Opret egen blog | Næste blog »

Mortens blog

Fremtiden kommer af sig selv, det gør fremskridtet ikke

Større udgifter til unge, mere ungdomskriminalitet og flere akutanbringelser

21. Apr 2010 17:37, moggebikbak

Udtalelse fra Enhedslisten Bornholms bestyrelse, 20. april, 2010

Børne- og skoleudvalget vedtog d. 6. april et tiltag til sikring af budgetoverholdelse i Børnecenter Bornholm, eller med andre ord: en spareplan til 18,5 millioner.

Planen dækker over en lang række tiltag, herunder reduktion i stillinger samt strammere visitationskriterier for forskellige ydelser, et nedsat serviceniveau på en række områder, lukning af behandlingsinstitutionen Sirius og endelig hjemtagning af børn fra tilbud i andre kommuner til Bornholm.

Børnecentrets i forvejen hårdt trængte medarbejdere gav deres bekymring til kende i forbindelse med behandlingen af forslaget. De peger bl.a. andet på, at en hjemtagning eller afbrydelse af et forløb vil betyde endnu et brud og en følelse af svigt for det berørte barn. De forebyggende og mindre indgribende foranstaltninger, der er til rådighed i dag, f. eks. efterskoleophold, ville ellers betyde, at man ville undgå langt mere indgribende (læs: dyrere) foranstaltninger på længere sigt. Desuden mere end antyder medarbejderne, at forringelserne vil betyde et dårligere arbejdsmiljø for sagsbehandlerne på Børnecentret med risiko for udvikling af stress, højt sygefravær m.v.

Det forekommer ubegribeligt, at man finder det rimeligt at sænke kvaliteten for udsatte børn og unge på Bornholm yderligere, og det er uacceptabelt at øge arbejdspresset på Børnecentrets medarbejdere. Børnecenter Bornholm har gennem en længere periode været præget af et højt sygefravær blandt sagsbehandlerne, og der er store vanskeligheder ved at nå opgaverne inden for de fastsatte frister. Næsten enhver bornholmer kan fortælle en historie om, hvordan Børnecentret sad en bekymring for et barn overhørig i måneds- eller årevis, eller hvordan sagsbehandlerne var umulige at komme i kontakt med. Dette skyldes selvsagt ikke ond vilje. Nej, det er resultatet af, at sagerne er præget af en uhyre kompleksitet, kombineret med et kolossalt arbejdspres og en konstant gennemstrømning af medarbejdere, vikarer, og vikarer for vikarer.

Det er ikke Enhedslistens holdning, at enhver besparelse er af det onde. Man kunne f.eks. godt forestille sig, at der var fornuft i at hjemtage børn fra anbringelser i andre kommuner til Bornholm, hvilket formodentlig ville være billigere og samtidig skabe arbejdspladser på Bornholm. Man kan bare ikke gøre det samtidigt med, at man nednormerer Børnecentrets medarbejdere og nedlægger én af øens egne behandlingsinstitutioner. Man kan godt forestille sig fornuft i at inkludere flere børn med vanskeligheder i kommunens almindelige skole- og pasningstilbud, det er faktisk meget moderne med inklusion. Man kan bare ikke gøre det i samme åndedrag, som man slagter Børnecentrets specialpædagogiske team.

Arbejdet med de udsatte børn og unge bør være præget af grundighed, systematik og en høj grad af faglighed, hvilket nødvendiggør, at der er erfarne, veluddannede medarbejdere til at løse opgaven, og at der tænkes langsigtet. Den slags hovsaløsninger som den, spareplanen er udtryk for, giver kun anledning til at øge mistilliden til Børnecentrets arbejde, og det vil skabe dårligere vilkår for udsatte børn og unge på Bornholm.

Og nej, man behøver ikke råbe: "Tøndersag!" hver gang der tales om besparelser på børneområdet. Man kan nøjes med helt udramatisk at antyde, at yderligere forringelser på længere sigt kan betyde større udgifter til førtidspensioner til unge, mere ungdomskriminalitet og flere akutanbringelser. Og endelig vil det betyde mere mistillid til det kommunale system.

Tilsyneladende er der én part, der ikke er blevet hørt i denne sag, nemlig børnene, dem det drejer sig om. Hvad siger de og deres forældre til lukningen af Sirius og sker lukning og hjemtagning fra andre kommuner ud fra hvad der er bedst for det enkelte barn?

morten riis
morten riis


Kalender

« July 2018 »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Arkivet

Tags

Arkiv

Relaterede