Smartlog v3 » Mortens blog » Politisk korrekt-hvad?
Opret egen blog | Næste blog »

Mortens blog

Fremtiden kommer af sig selv, det gør fremskridtet ikke

Politisk korrekt-hvad?

5. Dec 2006 11:04, moggebikbak

Forleden hørte jeg en person genbruge en term, der den sidste tid er forsvundet fra samfundsdebatten. Personen udtalte sig om en bog, som han fandt for "politisk korrekt". Hertil måtte jeg replicere, at jeg i disse tider ikke har den fjerneste idé om, hvad jeg skal mene er det nuværende semantiske indhold for denne betegnelse.
Er det i dag politisk korrekt, at kød - ligesom for øvrigt vin - helst skal have nogle år (og hår) på bagen, før det virkeligt er mørt nok til at placere sine dertil indrettede dentale enheder i? Er det i dag politisk korrekt at annektere lande ud fra en vag forestilling om, at dette land på sigt kunne vise sig som et problem i ens videre imperiale udfoldelse? Er landminer og klyngebomber med et slag blevet en helt fjong ting? Er forringelser af de offentlige velfærdsydelser (som ordentlige normeringer i børnehaverne, mindre administrativt, mere pædagogisk abejde til lærerne, udbyggelse og forbedringer af den offentlige transport - også i udkantsområderne...) blevet altmodisch og tabersager? Sagt med andre ord: Bliver det korrekte afgjort af, hvad majoriteten (evt. i Folketinget) mener er korrekt?
Nej, som indbygget komponent i begrebet "politisk korrekthed" ligger der den finurlighed, at det korrekte ikke afgøres af majoriteten, men derimod af den noget diffuse størrelse: den kulturelle elite. Da begrebet fra fødslen af er et borgerligt begreb, er det også ganske tydeligt, når man kradser lidt i lakken, at begrebet er blevet etableret som et slogan imod regeringens og Dansk Folkepartis selvsamme diffuse fjendebillede: de kulturradikale. Som logisk dynamo i begrebet ligger det noget infantile statement: Jeg kan ikke li' det, du siger, fordi jeg ikke kan li' dig.
Det har mig derfor i udgangspunktet altid været en gåde, hvordan det er lykkedes for dette ikke-argument at stryge så højt til tops i den politiske samfundsdebat. Men måske siger det noget om den åndelige afvikling, vi de seneste år desværre har været vidne til.
Så sig dog, hvad det er, du ikke kan li', i stedet for bare at sige: "du er dum!" Det er jo ikke ligefrem din egen intelligens, du pragende fremviser ved at opkaste dette indholdsløse begreb!

morten riis
morten riis


Kalender

« May 2018 »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Arkivet

Tags

Arkiv

Relaterede