Smartlog v3 » Mortens blog » Ord fra en regnvåd dag
Opret egen blog | Næste blog »

Mortens blog

Fremtiden kommer af sig selv, det gør fremskridtet ikke

Ord fra en regnvåd dag

9. Nov 2007 15:47, moggebikbak

Den bornholmske venstrefløj plus fagbevægelsen trodsede det dårlige vejr og afholdte i dag, fredag d. 9. november en demonstration for udvikling, imod afviklingen af den offentlige velfærd på Rønne Torv.

Jeg holdt følgende tale:

"Uligheden er stigende i Danmark. Samfundet er rigere end nogensinde, men alligevel svækkes den fælles velfærd. Regeringen fortsætter med at underminere det fælles og tilgodeser i stedet for private og individuelle løsninger. Det gælder sygehuse, skoler, plejehjem, men også på det trafikale område. Her forringer man de offentlige tilbud, enten direkte, når man f.eks. fjerner tilskuddet til den offentlige transport, eller indirekte, når man stiller ganske urimelige sparekrav til kommunerne.

I modsætning til regeringen, Dansk Folkeparti og Ny Alliance vil vi i Enhedslisten styrke og især forny velfærdssamfundet. Vi kæmper for velfærd til alle og ikke bare for almisser til samfundets fattigste grupper.

MEN det betyder også, at privatiseringer af den offentlige velfærd skal stoppes. De udliciterede velfærdsopgaver skal rulles tilbage. Et projekt, vi håber at kunne gennemføre med Helle Thorning Schmidt som statsminister. Offentlig velfærd er betingelsen for bedre velfærd. En sandhed vi håber på også at kunne overbevise Socialdemokraterne og SF om.

Hvorfor skal der tjenes penge på andres sygdom? På at vores børn skal lære at læse, skrive, regne, eller få et fornuftigt forhold til historien? Det siger sig selv, at motivationen for at tjene penge hurtigt kommer til at stå over, at folk bliver raske, at vore børn lærer noget, at vi kommer godt og sikkert frem i trafikken. Desuden så er præmissen for hele privatiseringsræset, at man i den offentlige sektor ikke arbejder tilstrækkeligt effektivt, at man her ikke løber hurtigt nok. Og det er direkte usandt! Aldrig har stressniveauet været højere!

Vi stemmer i med de arbejdere, der tidligere på året har været så flot repræsenteret på gaderne rundt omkring i Danmark: Flere hænder, mere i løn.

Lad os afstresse den offentlige sektor, lad os få 100.000 flere ansatte i den offentlige sektor, og lad dem få 6.000 kr. mere om måneden. Er de ikke det værd? De typiske kvindefag er stadig ramt af et lønefterslæb. Det må vi lave om på.

- Alle børn skal have gratis økologisk mad i daginstitutioner og skoler.
- De studerende skal have 1.000 kr. mere i SU om måneden. Deres økonomi reder vi ikke ved at give dem lov til at tjene mere ved siden af. Det fjener bare fokus fra deres studium, og betyder at de dårligst stillede, dem hvis forældre ikke kan betale får de ringeste uddannelser.
- Der skal max. være 22 elever i klasserne i folkeskolen. Vi skal ikke lukke skolerne, som man på grund af kommunalreformen er i gang med – ikke kun på Bornholm, men i resten af landet. Folkeskolen danner og skal danne grundlaget for det fælles samfund - for vores fremtid.
- Alle skal kunne få gratis tandpleje. Kontanthjælpsmodtageres, enlige mødres, flygtningefamiliers tandpine skal ikke smerte i lommerne også.
- Lad os afskaffe fattigdommen. Alle skal have mindst 13.500 kr. om måneden til at leve for.
- Afskaf tvangsaktiveringen og kontanthjælpsloftet.

Fælles og solidariske løsninger er vejen frem, men som et konsekvent velfærdsorienteret parti, må vi i Enhedslisten derfor også siger nej til EU. Det er EU, der kræver udliciteringerne, privatiseringerne. Og her adskiller den såkaldte EU-reformtraktat, som eliten i EU-landene vil gennemføre bag vores ryg, sig ikke. Enhedslisten kræver, at den traktat, den grundlov, der på 60 politikområder vil fjerne folketingets veto-ret, i det mindste kommer til en folkeafstemning.

Som et socialt bevidst og ansvarligt menneske er det ganske naturligt, at man ønsker den siddende regering og dens støtteparti hen, hvor peberet gror. Det gør vi i hvert fald. Men for at den nye og forhåbentlig radikalt anderledes regering også skal føre en anderledes og ny politik, for at den ikke skal blive afhængig af alt for mange borgerlige stemmer, og for at den ikke skal løbe fra sine valgløfter, er der brug for en stærk venstrefløj i Folketinget.

Når Socialdemokraterne vil forbedre velfærden, er der brug for nogen til at holde dem op på det, nogen til at lægge stemmer til, og nogen til at tvinge dem til venstre. Vi vil gerne tvinge socialdemokraterne til at være socialdemokrater. Det har de nemlig selv en tilbøjelighed til at glemme, hvordan man er.

En stemme på Enhedslisten er en stemme på et solidarisk samfund, på et velfungerende velfærdssamfund, en stemme for en konsekvent EU-modstand, en stemme på en mindre stresset hverdag, på fastholdelsen af folkepensionen, efterlønnen og børnefamilieydelsen. En stemme på Enhedslisten er en stemme på, at dem der har, skal give til dem, der ikke har."

Kommentarer

 1. peter h olesen
  13. Nov 2007 17:40
  1

  Hej Morten


  Hvis du kommer i Folketinget, skal du så til at pendle - og vil du i så fald tage færgen eller vil du flyve?
  Under alle omstændigheder - Asmaa eller ej - ønskes du en god valgdag!

 2. Morten Riis
  14. Nov 2007 09:30
  2

  Måske jeg kunne sove hos en ven i Ringsted?

 3. peter h olesen
  14. Nov 2007 23:59
  3

  Du er altid velkommen med eller uden folketingsmandat!

morten riis
morten riis


Kalender

« May 2018 »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Arkivet

Tags

Arkiv

Relaterede