Smartlog v3 » Mortens blog » Landbrugets fremtid
Opret egen blog | Næste blog »

Mortens blog

Fremtiden kommer af sig selv, det gør fremskridtet ikke

Landbrugets fremtid

27. Sep 2011 13:23, moggebikbak

af Enhedslisten Bornholms bestyrelse

Nyheden om, at 100 fuldtidslandbrug forsvinder i løbet af nogle få år, sådan som DR Bornholm kunne fortælle mandag, er udtryk for en syg strukturudvikling i et truet erhverv. Udviklingen med færre brug, med en mere og mere industrialiseret og miljøbelastende produktion er ikke bæredygtig. Hverken miljømæssigt eller økonomisk.

Liberaliseringen af landbrugsloven åbner op for ejerformer, hvor der ikke er bopælspligt, ikke er begrænsning på størrelsen på bedriften, og hvor udenlandske kapitalfonde kan overtage produktionen.

Den enorme gæld (360 mia. kr. på landsplan) gør, at mange landmænd er på randen af konkurs. I årevis har landmændene måttet finansiere deres driftsunderskud og forbrug ved at belåne stigningen i jordpriserne. Umiddelbart før den finansielle krise satte ind, blev der handlet jord i Danmark til priser helt oppe omkring 350.000 kroner pr. hektar. En sådan hektarpris havde ingen landmand skyggen af chance for at forrente, den kunne kun bruges som pseudosikkerhed for at låne endnu flere penge. Filosofien hed stort er godt. Godt var det ikke, men braget, når de falder, bliver utvivlsomt stort. Bankerne er ikke uden skyld. Ivrigt har de opfordret til udvidelser og investeringer, og når man fortsat holder hånden over landbruget, skyldes det i høj grad frygt for, at bankerne også går konkurs.

Men vi må spørge os selv, er det det, vi ønsker? At landmændene fortsat skal jage en merprofit ud fra forestillingen om, at driftsunderskuddet blot skyldes bedriftens ”begrænsede” kapacitet? At brugene skal opkøbes af store selskaber, der trimmer produktionen, så miljøet presses til det yderste, og arbejdspladser rationaliseres bort?

I Enhedslisten tror vi på en anden vej. En mere ekstensiv økologisk produktion med færre husdyr og mindre miljøbelastning. I takt med, at landbrug går konkurs, eller ikke kan lave generationsskifte på grund af den enorme investering, der skal til, kunne en statslig jordbrugerfond overtage bedriften og lave forpagtningsaftale med den tidligere ejer. Eller man kan lave jordrentebrug, hvor der stadig er selveje, men hvor jorden forpagtes af staten, så den holdes spekulationsfri.

Det vil kunne sikre en mindre miljøbelastende og økologisk produktion, som til gengæld har flere arbejdspladser. Det viser al erfaring. Det ville sikre, at et trængt erhverv vil kunne vinde sin selvbestemmelse tilbage i stedet for at være i lommen på støtteordninger og kreditforeninger.

morten riis
morten riis


Kalender

« July 2018 »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Arkivet

Tags

Arkiv