Smartlog v3 » Mortens blog » Kvikke replikker imod en EU-afstemning
Opret egen blog | Næste blog »

Mortens blog

Fremtiden kommer af sig selv, det gør fremskridtet ikke

Kvikke replikker imod en EU-afstemning

4. Nov 2007 23:36, moggebikbak

I lørdags brugte jeg et par timer på torvet i Rønne med at indsamle underskrifter for en afstemning om den kommende, såkaldte EU-reformtraktat. Her var der mange, der insisterede på, at tiltrædelsen af denne nye grundlov var en sag for borgerne og ikke bureaukrater og politikere.

Et par modstandere af en kommende afstemning luftede dog også sløret for deres overvejelser, og det er disse, jeg her vil delagtiggøre offentligheden i.

Én mente, at en afstemning ville være spild af penge. En anden, at det havde folk jo ikke forstand på. En tredje, der endda repræsenterer bornholmerne i kommunalbestyrelsen, havde det interessante synspunkt, at folkeafstemninger ikke var demokratiske, og folketingskandidat Jeppe Kofoed fra Socialdemokraterne mente, at vi jo ikke skulle have folkeafstemninger om hvad som helst.

Nu forlanger vi jo heller ikke afstemninger om hvad som helst, men om en ny EU-grundlov, som på 60 politikområder vil underkender folketingets vetoret, som vil udstyre EU med en præsident, som vi øge de store medlemslandes indflydelse på de mindre landes bekostning, og som bl.a. også vil betyde, at Danmark mister sin faste plads i den magtfulde EU-kommision.

Og en afstemning koster penge, ja! Jeg er sikker på, at demokrati er meget dyrere end diktatur. Men er det fordi, vi ikke har råd til demokratiet, at vi må undvære en folkeafstemning? At ikke alle besidder evnen til at træffe kvalificerede beslutninger, ser vi jo bekræftet på alle niveauer i samfundet: Beslutningen om dansk krigsdeltagelse i Irak, salget af Nordsøolien til Mærsk, reduktionen i antallet af skoledistrikterne lokalt er blot tre tilfældige. Men selvom dette er vilkåret for demokratiet, at forkerte beslutninger kan blive truffet, vil jeg til en hver tid nu foretrække denne risiko frem for det garanterede fravær af indflydelse, som finder sted, når andre træffer beslutningerne for mig. At man som folkevalgt kan mene, at folkeafstemninger er udemokratiske er et helt latterligt og paradoksalt synspunkt.

Ofte når vi i pressen runder den hjemlige EU-modstand, hører vi historien om, hvordan modstanderne stemmer med hjertet og tilhængerne med hjernen. Det var utrolig, hvordan det i lørdags forekom mig at forholde sig lige omvendt.

Jeg kan kun komme i tanke om et svar på spørgsmålet om, hvorfor vi ikke skal have nogen afstemning: Fordi eliten frygter et nej, ligesom den dybest set frygter demokratiet. Men demokrati er ikke en tillidserklæring, en eller anden venlig regent har udstyret os med. Det er der blevet kæmpet for, og det skal vi åbenbart stadig kæmpe for. Derfor be’r vi heller ikke om en folkeafstemning, vi kræver det!

morten riis
morten riis


Kalender

« May 2018 »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Arkivet

Tags

Arkiv

Relaterede