Smartlog v3 » Mortens blog » Krystalnat i Gudhjem
Opret egen blog | Næste blog »

Mortens blog

Fremtiden kommer af sig selv, det gør fremskridtet ikke

Krystalnat i Gudhjem

2. Nov 2006 10:55, moggebikbak

For 68 år siden - 9. november 1938 - skete det første officielle angreb på jøderne. Nazisternes effektive propagandaminister Goebbels gav - med Hitlers billigelse - signal til såkaldte spontane angreb på jødiske forretninger, synagoger og jøder over hele Tyskland. Den ydre årsag var, at en polsk jøde havde myrdet en tysk ambassaderåd ved et attentat i Paris. Aktionerne startede om aftenen og fortsatte natten igennem. 91 jøder blev dræbt, næsten 200 synagoger blev sat i brand og omkring 7.500 jødiske forretninger blev smadret. Denne blodige og skammelige aktion blev senere kendt som Krystalnatten, pga. af glasskårene fra de tusinder af smadrede ruder, som fyldte gaderne dagen derpå. Hvad værre var: Den øvrige befolkning så blot passivt til. Krystalnatten startede for alvor forfølgelsen af jøderne. I dagene efter blev over 25.000 velhavende jødiske familier interneret i kz-lejre.

For at markere denne 'Skammens nat' viser den lokale biograf Scala Gudhjem to film, som på forskellig måde viser følgerne efter 9. november 1938.

Den ene film Hitlers Sekretær - Im Toten Winkel er en meget interessant og speciel dokumentarfilm. I 1942 ansatte Adolf Hitler den unge Traudel Junge, som sin privatsekretær. Hun fulgte ham overalt. Både når han residerede i sin 'Ørnerede' i bjergene i Østpreussen eller rejste rundt i sit special-tog. Hun var også med den sidste tid i Førerbunkeren under Berlin, hvor hun nedskrev hans sidste testamente, og også hørte skuddene, da Hitler begik selvmord sammen med sin Eva Braun. I 60 år har Traudel Junge holdt munden lukket. Hun ville ikke fortælle sin oplevelser til nogen. Hun var simpelthen flov over, hvor blind hun havde været for de uhyrligheder nazisterne havde udøvet. Men dengang som nu beundrede hun mennesket Hitler. Siden hen udviklede hun et voldsomt had til det nazistiske regime. Hun tilgav aldrig sig selv for sit fejltrin. Men da hun i 2001 bliver opsøgt af kunstneren André Heller, overbevises hun om, at det ville være en god idé, at fortælle om sine oplevelser med 'verdens ondeste mand'. Det bliver til ti timers filmet samtale, som især handler om de sidste dage i Førerbunkeren. Hendes iagttagelser resulterede bl.a. i filmen 'Der Untergang', som blev vist i Scala sidste år. De ti timer blev kogt ned til halvanden time, og dokumentarfilmen var slagnummeret på den 52. Berlin Film Festival i 2002. Få timer efter premieren udåndede Traudel Junge. Hun dør af kræft 85 år gammel.

Den anden film er spillefilmen De Skæbnesløse. Den er instrueret af den ungarske instruktør Lajos Koltai. Filmen bygger på romanen af samme navn af Imre Kertesz', der for denne bog modtog - under minutlange stående klapsalver - Nobels Litteraturpris. Den fortæller historien om, da han selv som 15-årig bliver indfanget i Budapest og ført til en af nazi-Tyskland mest berygtede dødslejre. Den unge fyr overlever mirakuløst og kan efter befrielsen vende tilbage til hverdagen i Budapest. Alle opfordrer ham til at glemme og begynde et nyt liv. Men han finder ud af, at han netop ikke kan starte forfra. Han kan kun fortsætte det gamle.

Filmene vises fra mandag d. 6. til torsdag 9. nov.
kl. 19:00 Hitlers Sekretær og kl. 21:00 De Skæbneløse.
På selve Krystalnatten har jeg fået æren af at introducere De Skæbneløse.

morten riis
morten riis


Kalender

« May 2018 »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Arkivet

Tags

Arkiv

Relaterede