Smartlog v3 » Mortens blog » Krystalnat, d. 9. nov
Opret egen blog | Næste blog »

Mortens blog

Fremtiden kommer af sig selv, det gør fremskridtet ikke

Krystalnat, d. 9. nov

8. Nov 2006 12:02, moggebikbak

Krystalnatten er betegnelsen for den indtil da værste forfølgelse af jøder i det nazistiske Tyskland. Den fandt sted i dagene 9.-10. november 1938, og betegnelsen refererer til de bjerge af knuste ruder, forfølgelsen resulterede i. Men den dækker samtidig også over en langt alvorligere virkelighed: 91 myrdede jøder, 267 nedbrændte eller ødelagte synagoger, 7.500 jødisk ejede forretninger ødelagt eller nedbrændt, 800 privatboliger plyndret. Mellem 25-30.000 jøder blev i disse dage sendt i koncentrationslejr.

Påskuddet var attentatet på den tyske diplomat Ernst von Raths død i Paris. Han var d. 7. november blevet skudt ned på den tyske ambassade i Frankrigs hovedstad. Det var en 17-årig polsk jøde, som havde skudt Ernst von Rath. Drabet var den unge drengs hævn efter, at magthavere havde tvangsforflyttet ham og hans familie fra deres hjemby Hannover til et fattigt område nær grænsen til Polen. I dette område havde de tyske myndigheder samlet omkring 17.000 af Tysklands jøder med polsk oprindelse. Her levede de under kummerlige forhold uden udsigt til andet end udvisning til Polen.

Propaganda-minister Joseph Goebbels informerede ved titiden om aftenen d. 9. november en forsamling parti-veteraner om drabet og holdte efterfølgende en hadefuld tale vendt mod jøderne, hvor han henviste til to jødefjendtlige demonstrationer. Han afsluttede med at referere Hitlers holdning til sådanne optrin: «Føreren har afgjort, at sådanne demonstrationer hverken må forberedes eller organiseres fra partiets side, men hvis de opstår spontant, bør der ikke lægges noget i vejen for dem.»

Mødet blev opløst, og partifunktionærerne gik i gang med at telefonere til partiafdelinger. I mere eller mindre klare vendinger blev det tydeligt, at man denne nat skulle slå til mod synagoger, jødiske huse og forretninger. Lederen af det hemmelige statspoliti udsendte instruktioner til landets politistationer om at forholde sig fuldkommen passivt overfor de forventede angreb. «Der må kun træffes foranstaltninger, som ikke bringer tysk liv og ejendom i fare.»

I to dage drog nazisterne og deres medløbere hærgende gennem tyske byer, hvor de mishandlede og dræbte jøder. På grund af massive internationale protester og taktiske uenigheder indenfor det nazistiske parti, beordrede Goebbels «demonstrationerne» afblæst efter næsten to dages «folkelig» klapjagt.

For at føje spot til skade måtte den jødiske menighed selv betale for at få ryddet op i resterne af de udbrændte synagoger og få fjernet det hav af glasskår fra knuste vinduesruder, som lå i tykke lag på gader og pladser, hvor jøder holdt til. Derudover pålagde de nazistiske embedsmænd ofrene en kollektiv særskat på 1 milliard rigsmark - som «bod for deres ansvar for hændelserne».

Links til dette indlæg

  1. http://lgp.smartlog.dk/boger.html ( 7. May 2007)

morten riis
morten riis


Kalender

« May 2018 »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Arkivet

Tags

Arkiv