Smartlog v3 » Mortens blog » Hvor er socialismen i SFs politik?
Opret egen blog | Næste blog »

Mortens blog

Fremtiden kommer af sig selv, det gør fremskridtet ikke

Hvor er socialismen i SFs politik?

30. Nov 2007 21:47, moggebikbak

I går blev kommunalbestyrelsen så enige om at forringe det kommunale skoleudbud, og det er lige præcis beslutninger som den, der gør det svært for os at indgå i et nærmere samarbejde med SF.

Vi står allerede af ved det indledende ræsonnement, at man skaffer flere tilflyttere til f.eks. Svaneke ved at lukke skolens overbygning. Vi har også lidt svært ved at forstå, at man garanterer en skoles eksistens ved at lukke den, eller at en lovlig handling kræver dispensation fra ministeriet.

Ved sidste kommunalvalg indgik Enhedslisten og SF ikke i et såkaldt valgteknisk forbund, og nogle af de andre sager, der har splittet os, er SFs opbakning til færgeforliget og hurtigfærgen Villum Clausen, indstillingen til aktiveringen af kontanthjælps- og dagpengemodtagere og bl.a. også etableringen af gyllegasanlægget ved Åkirkeby.

SF er pt. initiativtager til en skolepolitik, der end ikke kan betegnes som reformisme. Reduktionen i antallet af skoledistrikter, lukningen af overbygninger, begrænsningen af forældreindflydelse og de ledelsesmæssige uigennemsigtigheder, distriktsmodellen også byder på, er direkte reaktionær politik!

Kommentarer

 1. Birgitte Kjøller Pedersen, SF-Bornholm
  2. Dec 2007 21:16
  1

  Din udlægning af SFs politik må stå for din egen regning, men hvad med at udlægge jeres egen lokale politik bla. på skoleområdet (det fremgår ikke af din blog, så vidt jeg kan se)?

  Enhedslisten og SF er hver sit parti og der er ikke noget krav om at vi skal være enige - men jeg tror at de fleste kan blive enige om at samarbejde på venstrefløjen vil være en rigtig god ide. Derfor vil jeg selvfølgelig gentage vores invitation til jer om at deltage i vores gruppemøder. Vi vil meget gerne diskutere lokalpolitik med jer.

 2. Morten Riis
  2. Dec 2007 22:21
  2

  Jeg lader også gerne udlægningen stå for egen regning, men er det ikke rigtigt, at besparelserne på bl.a. skoleområdet, er resultat af regeringens skattestop?

  Hvis ja, hvorfor sætter I så ikke hælene i? Hvorfor går I i front? Hvorfor fornemmer man ingen rysten på hånden? Hvorfor går I til valg med et forslag om at forbedre velfærden ved f.eks. at nedsætte elevloftet til 22 i folkeskoleklasserne, mens I lokalt selv foretrækker, at loftet hedder 28?

  Jeg synes, det er klart, at vi er mest overraskede over at se jer med sparekniven i hånden.

 3. Birgitte Kjøller Pedersen, SF-Bornholm
  3. Dec 2007 01:10
  3

  Hvis man ikke ønsker at påvirke den virkelighed man lever i, så har du ret i at man bør holde sig fra lokalpolitik: her bliver virkeligheden ubehageligt påtrængende.

  Vi er enige om at Regeringen fører en urimelig fordelingspolitik, som vi meget gerne havde set ændret – men det ændrer jo netop ikke på denne politiks konsekvenser i kommunerne. Det er næppe forbigået din opmærksomhed at vores landspolitiske projekt ikke blev gennemført denne gang og at samme regering fortsætter. Kommunalpolitik er afhængig af landspolitik, men det er ikke en landspolitisk opgave at varetage kommunale opgaver. Hvis man mener dét, har du ret i at man bør holde sig fra lokalpolitik – man bliver let lidt underligt stillestående.

  Vi er ikke enige om at skoleproblematikken udelukkende skyldes skattestoppet. Uden det, ville vi have andre muligheder i det bornholmske skolevæsen, men tildelingen af ressourcer – både fra staten til os via bloktilskud og fra kommunen til institutionerne via tildelingsmodellen – er afhængig af antallet af elever. Selv om skattestoppet blev ophævet, ville vi stadig stå med 13 skoler til under 400 fødsler om året. Når børnene ikke bor jævnt fordelt over hele øen, betyder det skoler med en meget dårlig økonomi – med mindre man tilfører ressourcer – det er ikke realistisk i øjeblikket og slet ikke med det katastrofale valg – eller lukker dem. Har Enhedslisten et synspunkt på det eller er det for lokalpolitisk?

  Man kan jo også vælge at lege ”træk profeten i skægget” og se hvordan det går! Det ville betyde at mange børn på Bornholm ville få færre timer end landsgennemsnittet og at skolerne – for at få skemaet til at gå op – ikke ville kunne tage hensyn til fordelingen af liniefag blandt lærerne eller efteruddanne lærerne til de opgaver de skal varetage. Den leg leger SF-Bornholm ikke: vi prioriterer de bornholmske børns uddannelse frem for landspolitiske markeringer – er det dét, der er for reaktionært for Enhedslisten?

  Hvis du efterkom vores invitation til at deltage i vores gruppemøder, ville du vide at den skolestruktur vi har været fortalere for ikke er et spareprojekt, men et fordelingsprojekt: pengene bliver i det bornholmske skolevæsen.

morten riis
morten riis


Kalender

« May 2018 »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Arkivet

Tags

Arkiv