Smartlog v3 » Mortens blog » Genopretningsplan, der nedbryder
Opret egen blog | Næste blog »

Mortens blog

Fremtiden kommer af sig selv, det gør fremskridtet ikke

Genopretningsplan, der nedbryder

27. May 2010 14:33, moggebikbak

Efter at Dansk Folkeparti har fiflet ved regeringens plan, som apropos gør alt andet end at genoprette, er det nu de arbejdsløse, de børnerige familier og ulandsbistanden - men altså især de arbejdsløse, der må holde for.
I sidste uge (uge 20) var det samtlige overførselsindkomstgrupper, der kunne se frem til at skulle betale for krisen, i denne uge er pensionisterne af vælgertilslutningsmæssige årsager luget ud. De bedst stillede må nøjes med de skattelettelser, de fik i januar, samt de foregående og så vente i to år på den næste.
Jeg er ikke spor bekymret for, om de i for vejen bedst stillede vil klare skærene.

At halvere dagpengeperioden fra 4 til 2 år i en tid, hvor arbejdsløsheden ifølge Danmarks Statistiks kvartårlige arbejdskraftundersøgelse netop har rundet 230.000 personer, kan dog næppe være ringere timet. Men ikke nok med det. Idet man også ændrer grundlaget for satsberegningerne, så det for mange vil blive meget sværere at opnå højeste sats, sænker man de facto også dagpengesatsen.

Ledige, der har været arbejdsløse i 9 mdr., bliver sendt i aktivering. Er aktiveringen i form af ansættelse med løntilskud, og bliver denne forlænget (hvilket ikke sker så sjældent endda), så har den ledige brugt 1 år og 9 mdr., uden at optjene en eneste time til en ny dagpengeret. Vejen er med andre ord banet til kontanthjælpen, for det kan være end dog meget svært at optjene 1924 timer (et års fuldtid) på 1 og 3 mdr. Hvis ikke, er det ud!

Til det med kontanthjælpen er der desuden følgende at bemærke: (1) flere på kontanthjælp vil komme til at gøre ondt i kommunekassen og (2), mange af de ledige vil slet ikke være berettiget til kontanthjælp, qua evt. ægtefælles indtægt, og hvis der er friværdi i selvejet bolig. At æde af sin friværdi er kun en mulighed med accept fra bankforbindelsen. Og i hvor mange tilfælde mon, vil banker give ledige personer, der står udenfor en a-kasse og uden mulighed for et minimum af offentlig understøttelse, lov til at æde af deres friværdi i en situation, hvor huspriserne rasler ned?

Tankegangen er den sammen, der har gennemsyret beskæftigelsesministeriet siden Venstre og de Konservative kom til magten, nemlig: at forringer man blot vilkårene for de ledige tilstrækkeligt – ja, så skal de nok finde et arbejde. Ikke noget med at iværksætte initiativer, der kan fremme skabelsen af arbejdspladser. Regeringen laver med andre ord en omvendt Keynes, de benytter ikke muligheden for i en økonomisk vanskelig situation at igangsætte offentlige investeringer.
Jeg ser derouten for mig: Gældsplagede arbejdsløse, der bliver nødt til at sætte huset på tvang. For den faktiske lønmodtager, der enten er arbejdsløs eller kan se sin livssituation mærkbar forringet ved arbejdsløshed, hjælper det stort, at prognoserne ser gode ud for at komme i beskæftigelse indenfor en årrække. Især hvis mulighederne for understøttelse i disse mellemliggende år i svindende.

Er timingen for en dagpengereform så altså overhovedet velvalgt?
Ja – altså i regeringens optik. For hensigten er ikke alene at skabe fattigdom, men også at svække fagbevægelsen og dens muligheder for (sammen med arbejdsgiverorganisationerne) at regulere det danske arbejdsmarked gennem overenskomster. Allerede i dag ser man inden- som udenlandske arbejdere påtage sig arbejde, hvor der ingen gældende overenskomstregler er. Med østaftalen, der trådte i kraft pr. 1. maj sidste år, og med den seneste overenskomsts manglende evne til gennem kædeansvar at lukke dette hul i det ellers overenskomstbaserede arbejdsmarked er hovedaftalen mellem arbejdsmarkedets parter i realiteten opsagt. Spørgsmålet er blot, hvornår det går op for arbejderbevægelsen og ikke mindst arbejderne. Skal vi først på fallittens rand?

Derfor er det i denne ellers triste tid trods alt opmuntrende, at LO-formand Harald Børsting åbent kalder udspillet for en krigserklæring mod de arbejdsløse, og tilmed indkalder til demonstration onsdag d. 2. juni ved KL-huset, Weidekampsgade 10 i København. Jeg håber at se mange bornholmske kammerater, for vi må sgu holde sammen på velfærden.

morten riis
morten riis


Kalender

« July 2018 »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Arkivet

Tags

Arkiv