Smartlog v3 » Mortens blog » Et komplet fravær af rationalitet, politisk ansvarlighed og empati
Opret egen blog | Næste blog »

Mortens blog

Fremtiden kommer af sig selv, det gør fremskridtet ikke

Et komplet fravær af rationalitet, politisk ansvarlighed og empati

3. Feb 2009 15:44, moggebikbak

, det er, hvad præger tidens politiske beslutninger på Bornholm.
Senest er det bevist ved den enighed, som de bornholmske medier mandag (d. 2. feb.) kunne løfte sløret for. Der er nu opnået enighed blandt et flertal i socialudvalget omkring nedlæggelse af 6 bornholmske plejehjem og –centre!

Man spørger sig selv, hvor længe denne enighed har eksisteret? Selve spareforslaget kunne vidne om, at den allerede var indgået omkring budgetforhandlingerne, og at man bare har holdt bornholmerne hen med snak. Jeg er klar over, at parterne selv gerne vil fremlægge tiltaget som et fremskridt for plejesektoren på Bornholm, ligesom da man lukkede skolerne for at højne standarden der, realiteten bliver dog den, at nok får de ældre større badeværelser, men de kommer til at sygne hen, fordi antallet af besøg vil drosle ned. De besøgende er jo ofte selv ældre og en tur til Rønne med offentlig transport bliver hurtigt et kun vanskeligt overkommeligt dagsprojekt for mange.

Beboerne vil blive revet op med rode fra det lokalsamfund, som de er en del af, og en gåtur i kendte omgivelser, der vækker minder og er med til at holde de ældre også mentalt i gang, bliver fremover ikke længere en mulighed. Lokalsamfundene kommer også til at lide et knæk, som f.eks. i Klemensker hvor plejehjemmet faktisk er centrum for en lang række aktiviteter for ældre stadig bosat i egne hjem.

Den nye plejehjemstruktur er også alt for kortsigtet. Kigger man på tallene, er det jo ikke fordi, vi får væsentligt flere pladser ud af det, og det kan jo godt undre, når man ved, at en meget stor generation, det boom, der blev født lige efter anden verdenskrig, indenfor en overskuelig fremtid vil gøre sit indtog plejehjemmene.

Nej, forslaget ser faktisk udelukkende ud til at være begrundet i økonomiske rationaler. Tag til Svaneke og Årsdale og se på toiletforholdene der! Det kan man da ikke seriøst begrunde en lukning med! Men der skal jo så mange beboere som muligt til Rønne for at gøre det nye hjem der rentabelt og besparelsen størst mulig. Og netop disse to centre kan jo nok sælges for en god slat penge. Men her kommer man til at brænde nalderne, for beboerne her er lejere, og man kan meget let komme til at gentage fadæsen fra Åkirkeby.

Kommentarer

 1. Birgitte K Pedersen, SF-Bornholm
  10. Feb 2009 17:31
  1

  Kære Morten,

  Hvorfor gætte, når man kan vide?

  Det er ærgerligt at I ikke har benyttet jer af vores invitation fra tidligere i valgperioden til at deltage i vores møder - det ville have givet mulighed for både information og dialog.

  Man løser ikke de reelle problemer, der er, ved at blokere for forandring. Det ville forudsætte at vi - og de gamle på bornholm - allerede lever i den bedste af alle verdener. Det kan du næppe mene er tilfældet.

  Så endnu engang, Morten: når du er færdig med at skælde ud, hvad vil du så foreslå i stedet?

  vh Birgitte

 2. Morten Riis
  11. Feb 2009 22:28
  2

  Kære Birgitte!

  Det er helt rigtigt, det er gætværk, når jeg forsøger at finde fornuften i, hvorfor bl.a. SF bakker op om at lukke seks plejehjem/centre, hvoraf to (Svaneke og Årsdale) er fuldstændigt velfungerende. En lukning, der, som jeg allerede har beskrevet, vil rive de ældre op med rode. Hvad hjælper et nyt flot toilet, når ingen kommer på besøg, når de omgivelser, man bor i, heller ikke styrker selvopholdelsesdriften, og når muligheden for at komme på det omtalte toilet også er forringet pga. besparelser på mandskabssiden.

  Det eneste fornuftige svar er økonomi. Stordriftsfordele - lige bortset fra at det jo ikke er fornuftigt, for vore ældre medborgere er jo ikke at sammenligne med kreaturer - så langt tror jeg, vi er enige.
  Derfor kan vi i Enhedslisten heller ikke forene vore ønsker om forbedret velfærd men disse lukninger.

  Du har ret i, at vi blokere for forandring - over én kam. Forandring er nemlig så mange ting, og vi går helst efter fremskridtene, skal jeg sige dig. Som jeg har forklaret her på siden og også i et synspunkt i tidende (27. dec.), så råber vi ikke kun - nej, men foreslår skam også reelle forbedringer:

  Bevar Svaneke og Årsdale som de er, for her er tale om to flotte centre. Renovér og udbyg Klemensker og Østermarie så værelserne har to rum, og toiletforholdene er tidssvarende.

  Det fremlagte spareforeslag ændrer ikke stort ved antallet af pladser på hjemmene, hvilket jo kan undrer, når nu de store årgange snart (dvs. i løbet af de næste 10 år) gør deres indtog her. Det kan derfor indrømmet godt blive nødvendigt at bygge nyt, men her bør man altså forsøge at dække øen mere jævnt, end tilfældet har været i forslaget til den nye ældreboligstruktur. Da forslaget nærmest renser Nordlandet for plejehjemstilbud, har vi nævnt Allinge som et muligt sted for nyetablering. Et sådant hjem ville gøre hjemmet i Sandvig overflødigt, og da dette pga. fredning kun vanskeligt kan udbygges, er det i forvejen svært at opretholde denne institution. Og så er der jo heller ikke længere fra Sandvig til Allinge end omvendt.

 3. Birgitte K Pedersen, SF-Bornholm
  15. Feb 2009 23:27
  3

  Kære Morten,

  Du overser en væsentlig detalje når du latterliggør den megen snak om toiletforhold. Det handler ikke kun om adgang til toilet eller eget toilet, hvilket de fleste af os nok vil værdsætte at have udsigt til, men også om arbejdsmiljø og arbejdsforhold. Hvad hjælper det at der er et flot toilet, som du selv siger, hvis der ikke er plads til at plejepersonalet kan hjælpe? Forliget rummer ikke de besparelser på mandskabssiden, som du hævder – selv forligsmagere kan godt have arbejdsmiljø for øje og det har vi faktisk i SF.

  Du hævder at man bør dække øen jævnt fremfor at gå efter stordriftsfordele – samtidig vil du have flere pladser end der er for nærværende og accepterer at der skal bygges nyt. Hvad er så egentlig problemet? Selv om forliget rummer et nybyggeri (som du godt vil have) i Rønne, så rummer det også udbygninger i Nexø, Åkirkeby og Hasle samt renovering i Gudhjem. Jeg har faktisk svært ved at se at det ikke dækker øen jævnt. Og gælder dit argument om at der er lige langt fra Sandvig til Allinge som omvendt ikke også for afstanden mellem Sandvig og Gudhjem?

  Vi har undersøgt mulighederne og det viser sig at selv om der kommer flere ældre og vi forhåbentlig ikke skal opretholde den ekstremt stramme visitering til plejehjem, så vil det være svært at opretholde Klippebo i Gudhjem hvis der bygges nyt i Allinge. Men det er selvfølgelig under forudsætning af at man ser på finansiering – men det ser det ikke ud til at I gør i jeres forslag?

  Du fremmaner et billede af ældre mennesker, der rykkes ud af deres vante omgivelser for at hensygne i fremmed land – men det er nok svært at opnå på Bornholm. Pointen er selvfølgelig at der ikke findes plejehjem i hver en afkrog af Bornholm: det er ganske få af de ældre beskåret at bo indenfor gå-afstand af venner og familie og endnu færre, der vil opleve Gudhjem eller Hasle som ’fjernt og ubekendt’. Det er allerede i dag sådan at mange ældre besøgende skal have transport til plejehjemmet – også selv om det ligger i samme by.

  Da plejehjemslukninger var på tapetet i første omgang, betingede vi os i SF at de ikke skulle lukke natten over, men udfases over en periode. Vi er enige om at man ikke skal ”rive gamle mennesker op med rode”. Denne gang er der imidlertid tale om nybyggeri og udfasningen er således allerede en forudsætning, som vi i SF er meget bevidste om at holde fast i.

  Jeg synes det er synd og skam (gammeldags, men dækkende udtryk) at du pådutter forligspartnerne ”et komplet fravær af rationalitet, politisk ansvarlighed og empati” på grundlag af dine grumme forventninger, der reelt ikke er indfriet om end lukningerne er en realitet. Der er ikke tale om ét mega-plejehjem med båse og stordriftsfordele, men om en tiltrængt modernisering af boforhold og arbejdsforhold og ’rettidig omhu’ i forhold til fremtidens krav (som du selv påpeger realiteten i).

  Så vidt jeg kan se er forskellen på forliget og jeres forslag at forliget kan gennemføres og give reelle forbedringer.

morten riis
morten riis


Kalender

« May 2018 »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Arkivet

Tags

Arkiv