Smartlog v3 » Mortens blog » Er vi mennesker?
Opret egen blog | Næste blog »

Mortens blog

Fremtiden kommer af sig selv, det gør fremskridtet ikke

Er vi mennesker?

5. Sep 2009 09:33, moggebikbak

Nogen tid har debatten om de afviste irakiske asylansøgere nu gået over det ganske danske land; om hvorvidt irakerne burde sendes hjem eller ej, om politiets fremfærd i Brorsons Kirken var korrekt eller ej, om myndighederne har forbrudt sig imod kirkerummet, om irakerne og præsten i Brorsons Kirken har misbrugt kirkerummet, om den danske regerings repræsentant, integrationsminister Birthe Rønn-Hornbech har forbrudt sig imod menneskerettighederne eller blot almindelig anstændighed, om den danske regering overhovedet har en aftale med den irakiske, og om det er til fare for irakernes liv at blive sendt til Irak, for nogles tilfælde tilbage til Irak, for de flestes vedkommende i hvert fald ikke ”hjem” til Irak.

Senest er præsten fra Brorsons Kirken igen kommet i søgelyset, da en pistoljournalist fra B.T. under dække af at søge hjælp hos præsten til fordel for nogle af de afviste asylansøgere, spurgte denne, om han ville hjælpe asylansøgerne med at gå under jorden. Hvortil præsten svarede ja.

Det nærværende eksempel viser med al ønskelig tydelighed, at der er forskel på moral og jura. Og gu’ ske lov og tak for det, om jeg så må sige. Var der ikke det, betød det jo, at man kunne blive retsforfulgt for at være utro, hvilket jeg personligt synes er usympatisk og amoralsk, men som jeg også er glad for ikke juridiske er nogen strafbar handling. Man kan jo heller ikke blive straffet for at være et dumt, egocentreret, grisk svin - juridisk set, i hvert fald!

Men nu er det ikke kun sådan, at juraen ikke er fuldt identisk med vores moral, vores moralske habitus er heller ikke altid sammenfaldende med juraen. Love kan jo være forkerte. Forkerte, hvordan det? Objektivt?! Tillad mig at se tingene på hovedet og spørge: Kan love være objektivt retfærdige?

”Der findes uretfærdige love. Skal vi bare stille os tilfredse med disse love, skal vi bestræbe os på at ændre dem og adlyde dem, indtil det lykkes, eller skal vi straks overtræde dem?”

”Efter min mening skal vi være mennesker først og dernæst undersåtter. Det er ikke ønskeværdigt at opøve respekt for loven i samme grad som for retfærdigheden. Min eneste forpligtelse er til enhver tid at gøre, hvad jeg finder ret og rigtigt. Sandt nok er det sagt, at en forsamling ikke har nogen samvittighed; men en forsamling, der består af samvittighedsfulde personer, er en forsamling med samvittighed. Loven har aldrig gjort nogen en pind mere retskafne, og i kraft af deres respekt for loven bliver selv de mest velvilligt indstillede dagligt til urettens tjenere. Et almindeligt resultat af upassende respekt for loven er synet af en række militærpersoner, oberst, kaptajn, korporal, menige og håndlangere, der alle i beundringsværdig orden marcherer hen over bakker og dale på vej i krig imod deres vilje, ja, stik imod deres fornuft og samvittighed, hvad der gør det aldeles urimeligt at marchere og får ens hjerte til at skælve. De betvivler ikke, at de har viklet sig ind i en forbandet sag; hver og én vil de have fred. Hvem er de? Er de overhovedet mennesker?”

Sådan den amerikanske filosof Henry D. Thoreau i 1849... Direkte adspurgt, om jeg i dagens Danmark ville gemme en af de irakiske asylansøgere, ville jeg følge min samvittighed, bryde loven og svare: Ja, hvis jeg kunne.

”Under en regering, der uretfærdigt straffer med fængsel, er fængslet det rette sted for den retskafne.”

Kommentarer

 1. WilliamJansen
  5. Sep 2009 14:17
  1

  Dehumanisering af næsten er noget af det mest usmagelige der kan foregå i en politisk debat, og du excellerer i det. Du bliver hverken mere eller mindre menneske af din overbevisning i dette spørgsmål.

 2. Morten Riis
  5. Sep 2009 14:24
  2

  Dette er ikke et spørgsmål om smag, men om moral, William.

 3. WilliamJansen
  5. Sep 2009 15:07
  3

  Dehumanisering af næsten er noget af det mest umoralske der kan foregå i en politisk debat, og du excellerer i det. Du bliver hverken mere eller mindre menneske af din overbevisning i dette spørgsmål.

 4. Morten Riis
  6. Sep 2009 09:41
  4

  Hvorfor er det mere moralsk ikke at kere sig for andres liv, end at gøre så? Kan du ikke excellere lidt i det?

morten riis
morten riis


Kalender

« June 2018 »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Arkivet

Tags

Arkiv