Smartlog v3 » Mortens blog » Enhedslisten kæmper mod miljøbombe
Opret egen blog | Næste blog »

Mortens blog

Fremtiden kommer af sig selv, det gør fremskridtet ikke

Enhedslisten kæmper mod miljøbombe

1. Oct 2012 20:46, moggebikbak

Per Clausen, der er medlem af Folketinget for Enhedslisten og partiets miljøordfører fortsætter med at udspørge miljøminister Ida Auken om de store mængder HCB-affald, der befinder sig 100 meter fra havnen i Gdansk i Polen, mindre end 300 km fra Bornholm. HCB (Hexachlorbenzen) er et industrikemikalie og pesticid og en af verdens 12 farligste giftstoffer. Det er svært nedbrydeligt, bevæger sig gennem fødekæderne, er meget brændbart med eksplosionsfare, ætsende, uopløseligt i vand, meget giftigt for vandmiljøet, farligt at indånde, ekstremt kræftfremkaldende og kan forårsage kroniske sundhedsskader.

Der hersker dog stor tvivl om, hvor store mængder HCB-affald der findes ved havneanlægget i Gdansk. Af Greenpeaces omtale i pressemeddelelsen "Trussel fra HCB-giftbjerg skal stoppes" fra den 10. juli 2012 udgør den omtalte mængde HCB-affald i Gdansk 12.000 tons. Af Politikens fremlægning af sagen i artiklen "Farlig arv: Gift fra Sovjet via Gdansk" fra den 17. september hedder det, at "kun" 8.500 ton HCB-affald er blevet importeret fra Ukraine, mens det af miljøministerens svar til udvalgsspørgsmål fra Per Clausen pr. 21. september fremgår, at der mangler at blive behandlet 2.800 ton HCB-affald. På den baggrund er ministeren blevet bedt om at oplyse:

• Hvordan ministeren bedømmer validiteten af tallene fra de polske myndigheder?
• Hvorledes ministeren vil verificere rigtigheden af de forskellige mængdeangivelser?
• Og om ministeren vil bede de polske myndigheder om tilladelse til at besigtige affaldet?

HCB-affaldet stammer oprindeligt fra Ukraine, men pga. det polske firma, Port Services særdeles kritisable håndtering af affaldet (bødestørrelsen har for længst rundet de 10 millioner kr.) kan der ikke importeres yderligere affald til Gdansk fra Ukraine uden, at der indhentes nye tilladelser - hvilket jo er godt! Men betyder det også, at Ukraine ikke kan afhænde HCB-affald til tredjepart? Og vil det ligeledes betyde, at en eventuel tredjepart ikke kan importere HCB-affald videre til Polen? Og hvordan kan man sikre sig, at dette ikke sker? Se det er ministeren også blevet bedt om at svare på.

Af Ida Aukens seneste svar til Per Clausen fremgår det, at HCB-affaldet er under behandling. Politiken bragte d. 17. september en grundig og meget alarmende artikel om emnet, og heraf fremgik det, at en afbrænding af affaldet ikke nødvendigvis ville fjerne forureningspotentialet – det kræver nemlig en særlig og særlig langsom forbrændingsproces. Derfor er det sådan set også kilde til fortsat bekymring, at affaldet allerede er under behandling, og at Port Service (ifølge Politiken) agter at færdiggøre behandlingen af affaldet inden udgangen af året.

Greenpeace har påvist omfattende HCB-forurening udenfor det indhegnede lagerområde i Gdansk. Billeder af materialet afslører store huller i de sække, som affaldet ligger i. Men de polske myndigheders afviser fortsat, at en udsivning af HCB-affaldet har fundet sted. Miljøminister Auken udtrykker fortsat tiltro til de polske myndigheder og føler sig forsikret om, at sagen bliver taget alvorligt. Derfor er ministeren også blevet bedt om at svare på, om ministeren bygger denne tiltro på andet end de hidtidige erfaringer med de polske myndigheder.

morten riis
morten riis


Kalender

« July 2018 »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Arkivet

Tags

Arkiv