Smartlog v3 » Mortens blog » Enhedslisten Bornholms kommentarer til borgmesterens budgetforslag for 2013: Visionsløs spareøvelse!
Opret egen blog | Næste blog »

Mortens blog

Fremtiden kommer af sig selv, det gør fremskridtet ikke

Enhedslisten Bornholms kommentarer til borgmesterens budgetforslag for 2013: Visionsløs spareøvelse!

2. Sep 2012 10:39, moggebikbak

Først og fremmest er det trist at se, at den nye, såkaldte røde regering holder kommunerne i det samme stramme, økonomiske greb, som den gamle blå regering gjorde. Nulvækst er fortsat filosofien for den offentlige sektor, hvilket, når man tager den generelle løn- og prisudvikling i betragtning, reelt altså betyder besparelser. Man mindes sidste års valgkamp, hvor statsministerens og borgmesterens parti slog til lyd for velfærd fremfor skattelettelser til de velstillede. Men vi må konstatere, at kursen - efter skatteforlig og rammeaftalen for kommunernes økonomi - fortsat er den samme.

For det er besparelser, der også i år præger borgmesterens budgetforslag. Spareøvelsen foldes ud inden for alle områder, men rammer dog især hårdt på det sociale område, hvor de samlede besparelser alene lyder på mere end 10 millioner kroner i første budgetår.

Der er bl.a. tale om besparelse på dagcentre, reduktion i visiterede timer indenfor ældreområdet og en umiddelbart voldsom effektivisering af arbejdsindsatsen her også. Ikke alene skal folk blive længst muligt i eget hjem, men de skal helst også dø af støvallergi. Kommunens nye motto for ældreplejen kunne passende lyde: bliv hvor du er og pas dig selv.

Det er også bemærkelsesværdigt, at man mener at kunne hente to millioner gennem en reduktion af misbruget af sociale ydelser og gennem en ekstra indsats for at indhente regresindtægter.

Vintertjenesten er forlods beskåret, og asfaltarbejdet lagt på hylden, så lad os sætte vores lid til en mild vinter!

Budgetforslaget afsluttes med den konklussion, at kommunens indtægter ikke kan holde trit med de voksende udgifter. Med den erkendelse samt de seneste års besparelser in mente, er det sørgeligt, at øvelsen igen i år består i en reduktion på udgiftssiden - og at forslaget fra borgmesteren således ikke indeholder nogen visioner i forhold til, hvordan kommunens indtægter kunne øges.

I Enhedslisten har vi ved flere lejligheder fremsat et foreslag, der er affødt af den stadigt faldende bruttoværditilvækst indenfor landbruget. Lad kommunen opdyrke nogle af sine ubrugte arealer (i stedet for at sælge dem) og bruge de naturligvis økologisk fremstillede fødevarer i eget regi; i institutioner, skoler, kantiner etc. Gårdene kunne drives ved ansættelse af nogle af de mange færdigtuddannede landmænd, der ikke har råd til at gældsætte sig i det svimlende omfang, som pt er nødvendigt, og ledige, der står til at falde ud af dagpengesystemet, kunne her tilbydes arbejde, indtil retten var generhvervet.

Budgetforslaget indeholder dog ingen visioner af den slags. Ingen tilflytterkampagne med jobgaranti til ægtefælle, gratis instititionsplads eller fri offentlig transport. De eneste langsigtede ideer, der luftes, er forestillingerne om, at rationaliserer (læs: skærer) vi blot tilstrækkeligt, sparer vi penge på lang sigt. Det er også tankegangen bag samlingen af administrationen. De sidste mange års forsøg udi denne øvelse viser dog, at sparsommeligheden ikke kan redde os. Vi er nødt til at have visioner og tage initiativer til at realisere disse. Det er den nuværende kommunalbestyrelses vigtigste opgave indtil næste kommunalvalg.

Kommentarer

 1. Poul Simonsen
  2. Sep 2012 11:04
  1

  GRATIS KOLLEKTIV BUSTRAFIK.
  Sidste sommer besøgt jeg Ærø, der på mange mådet har lagt sig i spidsen, når det gælder alternativ energi. Men de er også førende, når det gælder kollektiv busdrift.

  Kommunalbestyrelsen havde opdaget, at udgifterne til administration af billetsystemet var væsentlig højere end billetindtægterne. Hvad gør en klog kommunalbestyrelser? Sætter billetpriserne op til der er dækning? Nej, den gjorde det gratis at benytte busserne. Det havde samtidig de bieffekter, at folk brugte busserne, reducerede CO2 udslippet og gav bedre fremkommelighed på vejene.

  Hvorfor er der ikke ligeså kloge politikere i resten af landet?

morten riis
morten riis


Kalender

« May 2018 »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Arkivet

Tags

Arkiv