Smartlog v3 » Mortens blog » Enhedslisten Bornholms Grundlovsmøde 2012
Opret egen blog | Næste blog »

Mortens blog

Fremtiden kommer af sig selv, det gør fremskridtet ikke

Enhedslisten Bornholms Grundlovsmøde 2012

6. Jun 2012 00:14, moggebikbak

Enhedslisten Bornholm markerede Grundlovsdag med et møde i Holkadalen i Gudhjem, der tidligere har været brugt til 1. maj-arrangementer, og hvor bl.a. koryfæer som Aksel Larsen, Alfred Jensen, Villy Fuglsang og Knud Jespersen har bemægtiget sig talerstolen.
Den var ved gårsdagens begivenhed blevet stillet medlem af Enhedslistens folketingsgruppe, Finn Sørensen til rådighed.

 I sin tale sagde han bl.a.:
"at Danmarks medlemsskab af EU har udviklet sig nøjagtig som store dele af befolkningen – fra fagforeningsfolk til pæne borgerlige mennesker  – advarede imod – fordi de gjorde sig den umage at læse Romtraktaten, hvor det jo klart fremgik – og fremgår – at målet er at skabe en politisk, økonomisk og militær Union i Europa.
2. oktober 1972 er – undskyld mig at jeg bliver lidt højtravende – en skæbnedag, hvor magthaverne begyndte en langsom men sikker tilbagerulning af de demokratiske landvindinger, som arbejderklassen havde tilkæmpet sig
... skridt for skridt er det lykkedes ja-partierne at overføre suverænitet og beslutningskraft til en overstatslig myndighed der kun kan betegnes som et helt igennem udemokratisk – et bureaukratisk monster, hvor en ikke-valgt kommission og flere tusinde embedsmænd i anonyme komiteer lægger rammer for eller bestemmer direkte over et sted mellem 50 – 80 % af lovgivningen i Danmark og de andre medlemslande.
... vi må værne om og udbygge det demokrati, som den danske befolkning har tilkæmpet sig."
 
Finn Sørensen kom også ind på Danmarks tilslutning til finanspagten:
"Der går en lige linje fra Lissabontraktatens artikel 63, der siger, at alle restriktioner af kapitalbevægelser mellem medlemsstaterne indbyrdes og mellem medlemsstaterne og tredjelande er forbudt til Danmarks tilslutning til Finanspagten, en pagt, der kan sammenfattes i en eneste sætning: ”Markederne bestemmer”.
Men hvem er ”markederne”?
Det er en lille håndfuld mennesker, der ejer enorme formuer, det er cheferne i de store koncerner, de store banker og finansinstitutter, mennesker som ingen har stemt på, men som gennem årtiers liberaliseringer af kapitalbevægelser – jf. artikel 63 – har fået en enorm magt til at flytte rundt på pengesummer, som vi slet ikke har fantasi til at forestille os.
... Den magt bruger de i øjeblikket for fuld styrke til at svinge pisken over europæiske regeringer, hvis de ikke underkaster sig kravene om at fyre tusindvis af offentligt ansatte, forringe dagpenge, pensioner og sælge ud af offentlige værdier og velfærdsydelser."

Arrangementer var velbesøgt med ca. 60 deltagere, og der blev indsamlet et støttebidrag på 1.310,50 kr. til de 400 strejkende, græske stålarbejdere, der i mere end et halvt år nu har strejket, fordi de nægter at gå 30 % ned i løn, se deres kolleger blive fyret og betale regningen for kapitalismens krise.

morten riis
morten riis


Kalender

« June 2018 »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Arkivet

Tags

Arkiv

Relaterede