Smartlog v3 » Mortens blog » EL gør sig tanker over fremtidens el
Opret egen blog | Næste blog »

Mortens blog

Fremtiden kommer af sig selv, det gør fremskridtet ikke

EL gør sig tanker over fremtidens el

17. Feb 2009 19:41, moggebikbak

100 mio. kr., det er hvad Østkraft indtil videre har pumpet i Biokraft (aka gyllegasanlægget), penge betalt af bornholmske skatteydere - godt nok via deres elregning. Og så vil anlægget med sine to generatorer endda maksimalt kunne yde det sammen som én af de tre vindmøller, Østkraft allerede har stående ved Kalby, sydvest fo Åkirkeby, nemlig 2MW - hvis det altså nogensinde bliver fuldt funktionsdygtigt.

Yderligere deprimerende er den lidet skjulte landbrugsstøtte, som Biokraft-projektet er udtryk for (et forhold Knud Andersen ifølge et læserbrev i Bornholm Tidende, tirsdag d. 10. feb. har bekræftet). Nu er vi i Enhedslisten jo ikke de store tilhængere af illusionen om et frit marked, men direkte at betale landbruget for at producere mere lort, her må galskaben da høre op. Hvorfor ikke hellere støtte landbruget i omlægningen til økologi?
 
havvindmølleNår det handler om el-produktion, kan det dog undre, at vi her på Bornholm ikke er mere med på noderne med hensyn til vindmøller og i særdeleshed havvindmølleparker. Men måske skyldes denne tilbageholdenhed netop, at Østkraft med investeringerne i Biokraft har bundets sig på hænder og fødder, for det jo rigtignok en ordentlig mundfuld, hvis der er hold i Energi Østs eget bud på en etableringssum: 1,2 mia. kr.

Nu er det med vindmøller på Bornholm jo heller ikke helt uproblematisk. Kablet til Sverige sætter som bekendt visse begrænsninger. Ifølge DR-Bornholm (29. nov. 08) mener Energi Østs Steffen Olsen, at kablet kan bære op til 70MW, hvorimod John Eli Nielsen fra DTU indskrænker sit bud til 50 MW, men hvorom alting er, så taler vi med det eksisterende kabel dog om en væsentlig større energiproduktion fra vindmøller end den, der i dag finder sted på øen.
 
Bornholm vil aldrig kunne blive 100% selvforsynende med elektricitet fra bornholmske vindmøller, idet møllerne jo kun producerer strøm, når det blæser. Desuden har vi brug for, at strømfrekvensen fra vindmøllerne bliver reguleret til de anvendte 50 herz, hvorfor strømmen, vi modtager fra Sverige, kan synes næsten uundværlig. Men at supplere denne med grønt strøm, produceret her på øen er da et ganske stort skridt i den rigtige retning.
 
Derimod er det helt afgørende, at det fællesejede Østkraft som minimum har aktiemajoriteten i et sådant fremtidigt havvindmølle-forehavende. Et samfunds energi-produktion må nødvendigvis være under demokratisk kontrol.

morten riis
morten riis


Kalender

« May 2018 »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Arkivet

Tags

Arkiv