Smartlog v3 » Mortens blog » Det vil Enhedslisten
Opret egen blog | Næste blog »

Mortens blog

Fremtiden kommer af sig selv, det gør fremskridtet ikke

Det vil Enhedslisten

5. Sep 2011 15:05, moggebikbak

Vi skaber arbejdspladserne
Beskæftigelsen er vores største udfordring på Bornholm. Regeringens filosofi har været den, at behandler man bare de arbejdsløse tilstrækkeligt dårligt, skal de nok finde et arbejde. Arbejdsløshed er imidlertid ikke noget, nogen bevidst stræber efter. Vi er overbeviste om, at alle mennesker ønsker at yde efter evne. Opgaven består i at flette et arbejdsmarked sammen, der kan møde folks kompetencer og stoppe den aktiveringspolitik, der nedværdiger mennesker, presser løn- og ansættelsesforhold, i realiteten fjerner reelle jobs og erstatter dem med tilskudsjobs.
Forringelserne på dagpengeområdet skal rulles tilbage og efterlønnen skal bevares. Vi har allerede stor arbejdsløshed, og afskaffelsen af efterlønnen, fjernelsen af mulighederne for efteruddannelse og forarmelsen ved tab af dagpenge er alt sammen blot mekanismer til at trykke lønnen - og den skal ikke ned, ligesom arbejdstiden heller ikke skal op!

Vi arbejder for omstilling
En anden stor udfordring, som Bornholm og resten af verden står overfor, hedder: CO2-reduktion. I Danmark udleder vi årligt 12 tons CO2 pr. indbygger, og vi skal ned under 1 ton inden 2050. Men det er som om, vi endnu ikke helt har fattet alvoren. Vi står overfor en total omvæltning af vores samfund og tror stadig, at alt bliver som før.
Lad os begynde fra en ende, så vi kan overskue udfordringerne. Lad os begynde med at energirenovere den offentlige bygningsmasse. Det skaffer såvel folk i arbejde samtidigt med, at vi reducerer CO2-udledningen.
Vi skal dog også skifte de fossile brændstoffer ud. Vores energi skal produceres ved ikke-fossile, ikke-nukleare, men vedvarende processer; vind, sol, bølgekraft og geotermi.
Vores transportbehov skal reduceres drastisk, gods skal i højere grad transporteres til vands frem for til lands, den kollektive transport skal være markant billigere, elbiler skal fritages for afgifter, og vi er nødt til at fremme delebilsordninger.
Det landbrug vi har for øjeblikket, skal erstattes af et andet, der ikke udleder giftstoffer, som ikke producerer de samme mængder kød og ikke bruger medicin som vækstfremmere, der ikke er dybt afhængig af en fossildreven maskinpark, men som beskæftiger mange mennesker og producerer sunde, økologiske fødevarer.

Vores alle sammens bank
Landbruget har det økonomisk svært. Det skyldes i høj grad alt for høje jordpriser. Som samfund har vi holdt hånden over dem ved at hjælpe dem økonomisk, men det har blot fastholdt jordprisernes himmelhøje niveau. Vores hjælpende hånd skyldes dog nærmere frygt for yderligere bankkrak. Som med landbruget har vi i forhold til bankerne også holdt hånden over virksomheder, der grundlæggende er syge. Lad os benytte lejligheden med de mange bankkrak til at etablere en almennyttig bank, hvor almindelige lønmodtagere kan have deres lønkonti og låne penge, uden frygt for at de skal forsvinde som dug for solen.

En flygtningepolitik vi kan være bekendt
Anstændigheden skal tilbage i dansk udlændingepolitik. Vi skal igen tage ansvar for mennesker på flugt fra krig og forfølgelse, og øge antallet af modtagne kvoteflygtninge. Samtidigt skal borgere i Danmark have ret til at leve med den, de elsker, uanset om ægtefællen stammer fra USA, Thailand, Syrien eller er pæredansk, og uanset om vedkommende er professor eller pædagog. Det burde være en selvfølgelighed, men det er det ikke længere.

Hvor har vi pengene?
Enhedslisten vil aflyse skattelettelserne for dem, der tjener mere end en halv million kr. om året. Vi vil stramme op over for de multinationale selskaber, som ikke betaler skat i Danmark. Vi vil indføre en afgift på aktiespekulation og beskatte Nordsøolien, så vi alle får del i fortjenesten af vores fælles ejendom. Vi vil beskatte kapitalindkomst som arbejdsindkomst og sikre, at udenlandsk arbejdskraft aflønnes efter gældende overenskomst, hvilket i sig selv vil øge skatteindtægterne med omkring 10 milliarder kr. årligt.

X ved Ø

morten riis
morten riis


Kalender

« July 2018 »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Arkivet

Tags

Arkiv