Smartlog v3 » Mortens blog » Afskaffelsen af efterlønnen er en omvendt Robin Hood
Opret egen blog | Næste blog »

Mortens blog

Fremtiden kommer af sig selv, det gør fremskridtet ikke

Afskaffelsen af efterlønnen er en omvendt Robin Hood

10. Jan 2011 09:17, moggebikbak

Af hensyn til økonomien bør vi ifølge regeringen afstå fra efterlønnen. De siger, den koster os 22 mia. kr. om året, men man forsøger samtidigt også at bilde os ind, at disse penge ville være sparet, om efterlønnen blev afskaffet, men se det er to helt forskellige ting.

Afskaffelsen af efterlønnen vil nemlig kun spare samfundet penge, hvis det samme antal mennesker ikke i stedet skal have dagpenge eller førtidspension. Begge ydelser er nemlig højere end efterlønnen, og da der ikke er nogen egenbetaling til disse og da det offentlige også må punge ud til yderligere aktivering af de ekstra dagpengemodtagere, så kan det kun blive en merudgift at afskaffe efterlønnen. Økonom og medlem af den Alternative Velfærdskommission, Henrik Herløv Lund er kommet med, hvad han regner som, et forsigtigt bud: Afskaffelsen af efterlønnen vil koste os 8,5 mia. kr. om året1.

Hvis man tænker sig, at ingen trækker sig fra arbejdsmarkedet for at gå på efterløn, vil bruttoledigheden blive øget markant – og tro det eller lad vær, det er hele pointen! 100.000 oven i de ca. 170.000, som bruttoledigheden i øjeblikket er på, vil lægge et voldsomt pres på løndannelsen – ja, det vil føre til stagnation. Velfærdsniveauet vil fortsætte sin nedtur, når nu de bedst stillede fortsat skal have skattelettelser, og på et tidspunkt vil den almindelige arbejders gennemsnitsløn formentlig være konkurrencedygtig med kammeraternes i Østeuropa eller Asien. I regeringens optik er det nemlig arbejderklassen, der alene må bøde for at bedre dansk økonomi.

Vi hører også, at vi bliver færre til at forsørge flere, men sandheden er, at børneboomet efter 2. verdenskrig varede indtil 1952, hvorefter fødselskurven igen bliver fladere2. Dvs. om et år begynder de sidste fra de store årgange at gå på efterløn, og vi er med andre ord over det værste, men har stadig 170.000 ledige. Vanskelighederne bliver også kun mere overskuelige af, at færre og færre faktisk bruger efterlønnen. Antallet af efterlønnere har i årevis været faldende. 2009 havde den laveste tilgang af efterlønnere nogensinde. Kun hver femte af de 60-65-årige, som kunne gå på efterløn, valgte i 2009 at gøre det.

Og nej, Løkke! Efterlønnere ER mere syge end andre på arbejdsmarkedet. Efterlønnere har en gennemsnitlig levetid, der er 2,2 år lavere for mænd og 1,3 år for kvinder i forhold til de personer, der bliver på arbejdsmarkedet3. 80 procent af efterlønnerne er ufaglærte eller kortuddannede – kun 2 procent har en lang videregående uddannelse4. Efterlønnen er med andre ord en til dels selvbetalt ordning for de arbejdere, der er nedslidte eller mere nedslidte end de fleste.

Efterlønnen er en vigtig rettighed for danskere, der har været mange år på arbejdsmarkedet. Afskaffelsen af den, sådan som regeringen foreslår, vil ramme de kortuddannede og lavtlønnede, mens de velhavende med store skattestøttede pensionsopsparinger selv kan bestemme, hvornår de vil gå på pension. Regeringens forslag vil ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd også betyde, at de, der er unge i dag, skal arbejde, til de er 71 år, hvilket jo er helt absurd.

Afskaffelsen af efterlønnen er ren klassepolitik. Almindelige arbejdere må se en fremtid i møde, hvor arbejdslivet bliver længere, lønnen ringere og skellene i samfundet større. Men hvis det er pengene, det kniber med, så brug dog Enhedslistens fire forslag til finansloven, der alene ville indbringe næsten 30 mia. kr. årligt. Fjern de seneste skattelettelser, som kostede 7,3 mia. Beskat handlen med værdipapirer og vind 7,6 mia. Indkræv en større andel af indtægterne fra Nordsøolien: 10 mia. Indfør bedre skattekontrol og gør skattelovgivning overfor multinationale firmaer skrappere: 5 mia. lige ned i foret5.

Der er med andre ord ingen rimelighed i at afskaffe efterlønnen, og derfor er der heller ingen tvivl om Enhedslistens synspunkt: Efterlønnen skal bevares – det er regeringen, vi skal af med!

morten riis
morten riis


Kalender

« July 2018 »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Arkivet

Tags

Arkiv