Smartlog v3 » Mortens blog » 1. maj-tale, 2012
Opret egen blog | Næste blog »

Mortens blog

Fremtiden kommer af sig selv, det gør fremskridtet ikke

1. maj-tale, 2012

1. May 2012 20:43, moggebikbak

På et stålværk i Grækenland er der i øjeblikket 400 arbejdere, der strejker. Det har de gjort i et halvt år. De strejker, fordi de nægter at gå 30 % ned i løn, fordi de nægter at se deres kolleger blive fyret, fordi de nægter at betale regningen for kapitalismens krise.

I EU har krisen sat et skel op imellem et Sydeuropa fanget i gæld og lav produktivitet og et tyskdomineret Nordeuropa, som på trods af krisen humper videre. Mange har forklaret skellet med henvisning til, at f.eks. grækerne har levet over evne, mangler arbejdsmoral eller har for gavmilde pensioner. Men faktum er, at den græske arbejdsuge er på 42,2 timer, og at deres pensionsalder ligger over det europæiske gennemsnit.

Nej, de to væsentligste årsager til Grækenlands økonomiske morads er: for det første, Euroen og for det andet, at overklassen, rigmænd, skibsredere og den slags nægter at bidrage til fælleskassen på lige fod med andre, almindelige mennesker. Da først Grækenland – med introduktionen af euroen i 2002 – ikke længere kunne devaluere drachmeren, var de tvunget til at stifte gæld, for at udjævne forskellen i produktivitet til f.eks. Tyskland.

Enhedslisten har besluttet at samle penge ind til de 400 familier, der som alle andre familier har brug for mad hver dag. Jeg håber, I har lyst til at bidrage i vores raslebøsser eller købe et støtte-badge. Mange af familierne har allerede været nødt til at sælge møbler og andet inventar for at betale deres husleje, men de holder modet op ved den internationale støtte, de modtager.

Jeg har læst en herboende græker sammenligne situationen i Grækenland med tiden lige efter 2. Verdenskrig og borgerkrigen. ”Der er udbredt fattigdom og armod. Folk roder i skraldespande og tigger på gaden”.

Men hvor grotesk og ubehagelig de græske arbejderes situation end er, så er den i sit væsen ikke forskellig fra de danske arbejderes. Smalhals for almindelige mennesker har gang på gang vist sig at være EU’s svar på krisen.

Den finanspagt, som Folketinget i øjeblikket er ved at behandle, vil betyde pres på lønninger og beskæring af velfærd og på de offentlige budgetter i hele EU. Vi vil blive bundet til nye stramme regler og permanent lovgivning, alt sammen for at få »styr på økonomien«. Men finanspagten vil betyde, at arbejdsløsheden kommer til at vokse endnu mere. Man glemmer nemlig mærkelig nok, at folk ikke kun er arbejdere, men på én og samme tid også forbrugere, og har man ikke noget arbejde, er der smalhals eller følger lønnen ikke med resten af samfundsøkonomien, ja, så vil enhver forbruge mindre. Mindre forbrug fører til mindre produktion, mindre produktion fører til mindre arbejde, mindre arbejde fører til færre penge til forbrug og færre penge til forbrug fører til en endnu mindre produktion, arbejde, penge, forbrug...

En anden EU-pagt, europluspagten, binder den til enhver tid siddende regering til at holde lønningerne i ro, og den såkaldte sixpack, har allerede indført en stram kontrol med EU-landenes finanslove. Sidste år fik medlemslandene i alt 105 henstillinger fra EU-kommissionen til deres finanslove. Danmark fik fire. En af de fire hed: »Efterlønnen skal afskaffes«.

Da henstillingen skulle vedtages af de 27 lande, blev det ændret til, at efterlønnen skal udfases. Det blev officiel EU-politik, samtidig med at S, SF og Enhedslisten gik til valg på, at efterlønnen ikke skulle afskaffes.

Budskabet fra EU er klart: Tilbagetrækningsalderen skal op, ikke fordi der er arbejde til folk, men fordi lønnen skal ned. Arbejdstiden skal op, helligdagene væk, fordi lønnen skal ned.

Kender I forresten begrundelsen for, hvorfor vi ikke skulle stemme om finanspagten ved en folkeafstemning? Juristerne i justitsministeriet mente ikke, der er tale om suverænitetsafgivelse, fordi de ikke kan forestille sig, at nogen regering på noget tidspunkt vil fravige den økonomiske politik, der bliver fastlagt af EU. Og når vi således aldrig er uenige med EU, er der jo selvfølgelig heller ikke tale om afgivelse af suverænitet!

Det mener vi i Enhedslisten nu stadig, at der er. Danmark har da for pokker et forbehold. Ud over penge til de græske stålarbejdere samler vi derfor også underskrifter ind for en folkeafstemning om finanspagten. Underskrifterne vil blive afleveret i forbindelse med Folketingets 3. behandling af finanspagten d. 21. maj. Så kom forbi og skriv under også.

Efter 0-overenskomster, højere efterløns- og pensionsalder, kortere dagpengeperiode og nedskæringer og fyringer i kommuner, regioner og stat er tiden kommet til, at vi i Danmark forsøger os med et lige så klart mæle som de græske stålarbejdere: Vi har betalt regningen. Nu må de rige til lommerne. De stod forrest, da gaverne blev delt ud i 00’erne. Indtil nu er de sluppet billigt fra regningen. Men som alt andet, må det have ende.

Tilbagerulningen af skattelettelserne til de rigeste danskere, en effektiv beskatning af bankerne og den finansielle sektor, af de multinationale selskaber og Nordsøolien. Det er det, der skal til. Så er der råd til bedre uddannelse, sundhed, daginstitutioner og ældrepleje. Pædagogisk uddannede, skolelærere, sygeplejersker og SOSU-assistenter skal skabe værdi for os alle sammen i en velfungerende offentlig sektor - ikke gå arbejdsløse.

Der skal investeres i nye grønne arbejdspladser. Omstilling til vedvarende energi, energibesparelser og energirenoveringer skal skabe i 10.000vis af nye arbejdspladser.

Folk i arbejde skal have mulighed for efteruddannelse, mens arbejdsløse kommer i arbejde. Sådan bliver vi dygtigere og forhindrer, at arbejdsløse ryger helt ud af arbejdsmarkedet. Arbejdsløse skal tilbydes arbejde, før de taber retten til dagpenge.

Regeringen kan sikre – ikke kun en grøn vej, men også en rød og solidarisk vej ud af krisen sammen med Enhedslisten. Andre alternativer vil kun føre til yderligere forringelser for lønmodtagere, arbejdsløse, syge, studerende og ældre.

Her den anden dag var der en, der sagde til mig, at grunden til, vi aldrig fik revolution i Danmark, var, at der var for kort tid mellem måltiderne, til at vi kunne nå at planlægge den. Omvendt har jeg nu aldrig forstået, hvorfor vi skal helt ned i sølet, før vi genvinder vores retningssans. God 1. maj!

morten riis
morten riis


Kalender

« July 2018 »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Arkivet

Tags

Arkiv

Relaterede