Smartlog v3 » Mortens blog » Årets sidste kaffetår
Opret egen blog | Næste blog »

Mortens blog

Fremtiden kommer af sig selv, det gør fremskridtet ikke

Årets sidste kaffetår

5. Jan 2012 12:14, moggebikbak

Dagen før nytårsaften havde jeg nær fået kaffen galt i halsen, jeg læste nemlig i Bornholms Tidende Martin Steen Jørgensen udtale, at overgangen fra ledighed til kontanthjælp skulle udsættes eller helt afskaffes på Bornholm. Begrundelsen var, at det ville betyde social deroute for mange mennesker, og det har MSJ jo helt ret i.

Når jeg nær havde fået kaffen galt i halsen, skyldes det det helt utrolige i denne udmelding i og med, at MSJ er medlem, valgt til kommunalbestyrelsen og folketingskandidat for Venstre, som igennem 10 år har ført en ganske konsekvent, asocial politik overfor netop ledige.

Således indførte den nu heldigvis hedengangne regering i 2003 et kontanthjælpsloft, der gjorde modtagelsen af kontanthjælp afhængig af evt. ægtefælles indkomst, om man boede i egen bolig eller ejede andet af en værdi på over 10.000,- kr. Den samme regering har halveret dagpengeperioden og afkortet perioden, hvor man kan modtage supplerende dagpenge. Regeringen vedtog i sommeren 2010 den såkaldte genopretningspakke, der bl.a. lagde et loft over mulighederne for efteruddannelse i forbindelse med ledighed. Man fjernede muligheden for at står personlig tilmeldt i perioder med kortere ansættelser, så man på den måde kunne beskytte sin dagpengesats. Venstre har hvert år deltaget i satspuljeforliget, og pengene i denne pulje, som bevares bliver brugt til gode sociale tiltag, fremkommer som end ved, at overførselsindkomsterne ikke følger den samme prisudvikling, som resten af samfundet. Det er med andre ord en realbesparelse på overførselsindkomsterne, der betaler gildet. Men som arbejdsløs har man under den forrige regering også skullet søge minimum 4 stillinger om ugen, deltaget i aktivering i et hidtil uset omfang, og visse kontanthjælpsmodtagere har endda skulle stille til ugentlige samtaler på jobcentret. Der er med andre ord blevet drevet hetz på arbejdsløse, selvom disse har været uforskyldte i deres ledighed og ikke har ønsket sig andet end et fast arbejde. Filosofien har været den, at presser man de arbejdsløse tilstrækkeligt, så bliver der opslået flere stillinger.

Men efter at Venstre har tabt regeringsmagten, kommer MSJ så med denne fuldstændigt gratis omgang. Hvor var visionerne henne i valgkampen? De kommer nu, hvor de arbejdsløse, takket været ikke mindst Enhedslistens deltagelse i finansloven, kan se frem til nogle ikke helt ubetydelige forbedringer.
Enhedslisten og regeringen blev i forbindelse med finansloven nemlig enige om at fjerne de såkaldte fattigdomsydelser, herunder kontakthjælpsloftet og udskyde forkortelsen af dagpengeperioden med et halvt år og sikre, at ingen falder ud af dagpengesystemet i andet halvdel af 2012. Herefter håber vi, at man via trepartsforhandlinger vil kunne nå frem til en ny og bedre dagpengereform.
Enhedslisten har fået flyttet 200 mio. kr. fra aktivering og kontrol over til bedre efteruddannelse for de arbejdsløse. Prisloftet over 6 ugers selvvalgt uddannelse afskaffes, så faglærte, ufaglærte og ledige med en forældet uddannelse nu igen frit kan tage f.eks. truckcertifikat og buskørekort. Og så giver aftalen også kontanthjælpsmodtagere ret til ferie, så de i 5 uger om året undtages fra kravet om at stå til rådighed for arbejdsmarkedet. 

Heldigvis kom kaffen rigtigt på gled igen, da jeg længere nede kunne læse mig frem til, hvori Martin Steen Jørgensens kur mod arbejdsløshed så består; yderligere privatisering af beskæftigelsesindsatsen, kontrol af de offentlige ansatte og tvangsarbejde – om end i det fri. Jeg siger tak for kaffe.

morten riis
morten riis


Kalender

« July 2018 »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Arkivet

Tags

Arkiv